Fit tarta dyniowa, czyli deserowy hit jesieni

 

Dynia jest doskonałym źródłem błonnika i białka. Zawiera też dużo witaminy A, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Po prostu samo zdrowie. A jeśli to wszystko połączyć z doskonałym pomysłem na deser – otrzymamy dyniową tartę w wersji fit.

Składniki na dużą tartę:

 

Spód:
📌 200 g mąki gryczanej
📌 150 g jogurtu naturalnego (gęstego)
📌 szczypta soli
📌 1 jajka
📌 1 łyżka oleju lub oliwy
📌 Erytrytol lub inny zdrowy słodzik

 

Masa:
📌 Puree ze średniej wielkości dyni (pokrojoną w kawałki dynię najlepiej gotować w małej ilości wody, aż zmięknie, a następnie dokładnie zblendować na gładką masę)
📌 50 g mąki kukurydzianej
📌 Erytrytol lub inny zdrowy słodzik
📌 szczypta imbiru
📌 szczypta gałki muszkatołowej
📌 ½ łyżeczki cynamonu
📌 100 ml mleka

Przygotowanie:
Do miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy je, a następnie ugniatamy na gładką kulkę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy 20 minut w 190℃.

 

Puree łączymy z przyprawami i erytrytolem, dodajemy mleko oraz mąkę i całość blendujemy. Wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy jeszcze 30-40 minut w 180℃.

Tarta smakuje najlepiej na drugi dzień albo po spędzeniu kilku godzin w lodówce. Świetnie sprawdza się jako deser, ale i drugie śniadanie na słodko.

Jeden kawałek (1/8 całości) ma około 165 kalorii. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska