Dlaczego warto spożywać oliwy i oleje? To warto wiedzieć o zdrowych tłuszczach

 

Drzewa oliwne uprawiane były już w starożytnych czasach w Grecji. Wciąż stanowią podstawę gospodarki w krajach śródziemnomorskich. Jednak w dalszym ciągu wielu z nas myśli, że oleje to sam tłuszcz, przez który nie możemy schudnąć, podnosi cholesterol i powinniśmy ograniczać go do minimum. Nic bardziej mylnego!

Oleje i jego pochodne mają fundamentalne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

 

Źródło: unsplash.com

 

Do jego korzyści należą:

 

Właściwości antybakteryjne oliwa z oliwek zawiera wiele składników odżywczych, które mogą hamować lub zabijać szkodliwe bakterie.

 

Właściwości przeciwnowotworowe rak to obecnie jedna z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie, jednak ludzie żyjący w krajach basenu Morza Śródziemnego są narażeni na niższe ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów niż pozostali.

 

Właściwości przeciwzapalne uważa się, że stan zapalny jest jednym z głównych czynników występowania wielu chorób układu serca i raka.

Oprócz dobroczynnych kwasów tłuszczowych olej zawiera też niewielkie ilości witaminy E i K, ale jest również bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy, które również pomagają zwalczać choroby.

Ponad to, ma korzystny wpływ na masę ciała i pomaga w walce z Alzheimerem. 

 

Oliwa z oliwek to naturalny olej uzyskiwany z oliwek – owoców drzewa oliwnego. Około 24% jej składu stanowią nasycone tłuszcze oraz kwasy omega-6 i omega-3.
 

 

Źródło: unsplash.com

 

Zobacz także: Olej palmowy – NIE KUPUJĘ

 

Które oleje należy wybrać?

 

Olej lniany

Jest źródłem kwasów omega-3. U kobiet reguluje pracę hormonów, u mężczyzn jest stosowany w leczeniu prostaty, zwiększa wydolność organizmu, wspomaga procesy trawienia.

 

Olej z maku

Olej makowy reguluje pracę wątroby i nerek oraz przyspiesza gojenie się ran. Ma działanie odżywcze, nawilżające i regenerujące. Jest zalecany do pielęgnacji skóry.

 

Olej konopny

Jest stosowany w leczeniu nowotworów, wzmacnia naczynia krwionośne, wspiera pracę układu odpornościowego oraz ma działanie przeciwbólowe.

 

Olej z pestek dyni

Jest stosowany w celu normalizacji pracy gruczołu krokowego oraz stanach zapalnych układu płciowego.

 

Olej rzepakowy

Jest jednym z popularniejszych olejów, jakie znajdziemy na sklepowych półkach. Jednak ten, który tam się znajduje, jest rafinowany, zatem nie ma zbyt wielu właściwości zdrowotnych. Olej z rzepaku powinien być tłoczony na zimno, tylko wtedy znajdziemy w nim kwasy nienasycone oraz cenne przeciwutleniacze.

 

Olej słonecznikowy

Jest chyba najpopularniejszym olejem używanym przez Polaków, jednak oprócz tego, którego znajdziemy na półkach w hipermarketach, warto mieć w domu i stosować tłoczony na zimno olej z pestek słonecznika. Olej słonecznikowy korzystnie wpływa na pracę organów wewnętrznych oraz na wygląd skóry.

 

Oliwa z oliwek

Najlepsza jest tłoczona ze świeżych oliwek, czyli oliwa extra virgin, jest to najpopularniejszy olej naturalny, tłoczony na zimno. Oliwa z oliwek wzmacnia odporność i jest stosowana w kosmetykach,

Oleje zimno tłoczone możemy stosować do dresingów i sosów sałatkowych. Możemy przyprawiać nimi warzywa, pieczywo, ryby. Stosując oleje nierafinowane, poprawi się nie tylko stan waszego zdrowia, ale i samopoczucie.

 

Olej kokosowy

Jest jednym z najlepszych tłuszczy jakie istnieją. To wszystko dzięki unikalnym kwasom tłuszczowym i dużej zawartości aktywnych składników odżywczych.

 

Źródło: pixaby.com

 

Zobacz także: Masło klarowane – wartości odżywcze, przepis, cena

 

Rodzaje oliw:

 

Extra-virgin olive oil oznacza oliwę wyciskaną na zimno z dojrzałych owoców. To najszlachetniejsza, najzdrowsza i najsmaczniejsza odmiana zawierająca jedynie 0,8% kwasowości.

 

Virgin olive oil – odznacza się kwasowością ok. 2%, a jej smak oceniany jest jako bardzo dobry. Nie zawiera olejów rafinowanych.

 

Olive oil to mieszanka virgin oil z olejem rafinowanym. Znacznie mniej wyraźna w smaku, wyraźnie też tańsza.

 

Olive-pomace oil to mieszanka rafinowanych olejów z niewielką domieszką szlachetnej oliwy. Jest wykorzystywana w średniej klasy gastronomii.

 

Przechowywanie

Nie zaleca się kupowania olejów, oliw w dużych pojemnikach. Najlepiej wybrać mniejsze butelki. Wówczas mamy pewność, że zużyjemy ją zanim zjełczeje. Nie ma obowiązku przechowywać oliw w lodówce. Wystarczy zaciemnione miejsce np. szafka w kuchni.

 

Barwa

Oliwa z oliwek może mieć różną barwę w zależności od tego, z jakich oliwek jest produkowana: od żółtej do zielonej. Nie ma czegoś takiego, że konkretny kolor świadczy o większej jakości. Jedyne na co powinno się zwrócić uwagę, to na pomarańczowe refleksy – wskazują na to, że oliwa zjełczała i lepiej jej nie używać.

 

Wkomponuj oliwę do swojej diety

Zamiast pizzy z kalorycznym majonezem, sosem czosnkowym czy ketchupem polej ją oliwą! Prawdziwa włoska pizza jest tylko i wyłącznie tak podawana. Nie tylko lepiej smakuje, ma mniej kalorii, ale i jest przede wszystkim zdrowa dla organizmu.

 

Przykładowy dressing do sałatek:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

  • 3-4 łyżki wody

  • 1 płaska łyżka musztardy francuskiej

  • 1 i 1/2 łyżeczki płynnego miodu

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 2 szczypty soli

  • 1 szczypta suszonego czosnku

  • świeżo zmielony pieprz do smaku

Źródło: unsplash.com

 

A wy jaki olej najczęściej kupujecie? Dajcie znać w komentarzu :)

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska