Czosnek niedźwiedzi. Czy warto go jeść?

 

Bez wątpienia czosnek niedźwiedzi to hit kilu ostatnich lat. Szturmem wtargnął na nasze stoły, choć tak na prawdę to roślina znana już od dawna. Co więc spowodowało, że nagle zaczęliśmy po niego chętniej sięgać?

Czosnek niedźwiedzi pachnie apetycznie, wygląda całkiem nieźle i smakuje jeszcze lepiej. Do tego korzystnie wpływa na nasz organizm. W kuchni znalazł wiele ciekawych zastosowań. Nie tylko ludzie chętnie sięgają po tę roślinę, już od dawna jest ona przysmakiem niedźwiedzi, stąd też prawdopodobnie jej nazwa. Na tę roślinę mówi się również czosnek cygański czy cebula czarownic. Jej łacińska nazwa to Allium ursinum, a odkryli ją Germanie i to właśnie z ich dawnych legend dowiadujemy się o pochodzeniu nazwy. Występuje on w lasach niemal całej Europy, a w Polsce głównie na południu, a także w Puszczy Kampinoskiej i Białowieskiej. Ze względu na podłużny kształt liści bardzo łatwo pomylić go z konwalią majową. Część jadalna czosnku niedźwiedziego to właśnie owe liście.

 

 

 Fotografia: pixaby.com

 

Składniki odżywcze

 

Czosnek niedźwiedzi nie tylko dobrze smakuje, ale również dostarcza naszemu organizmowi wielu potrzebnych składników. Są to witaminy A, E oraz C, a także minerały np. selen, żelazo, mangan, magnez czy siarka. Do tego zawiera takie substancje jak flawonoidy, aminokwasy czy fitoncydy, a także olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę.

 

Zobacz także: Witaminy – za co odpowiadają i gdzie ich szukać?

 

Właściwości prozdrowotne

 

Czosnek niedźwiedzi posiada te same właściwości, co ten zwykły, ale oprócz tego zawiera kilka innych substancji dobroczynnych dla naszego organizmu. Przede wszystkim określany jest naturalnym antybiotykiem. Już dawni Germanie uważali go za symbol zdrowia i siły, a spożywany po trudnej zimie miał uodparniać na liczne choroby. Dzięki zawartości siarki, czosnek niedźwiedzi działa stymulująco na wątrobę, powodując oczyszczanie organizmu z toksyn. Usprawnia również trawienie. Substancje zawarte w tej roślinie przyczyniają się również do regulacji ciśnienia krwi, obniżania poziomu cholesterolu czy zwalczania czynników chorobotwórczych. Polecane są osobom cierpiącym na choroby układu krążenia czy układu trawiennego.  Dzięki zwalczaniu grzybów, wirusów i bakterii czosnek chroni nasz organizm przed niektórymi schorzeniami. Co ważne, roślina pobudza układ odpornościowy do walki z komórkami nowotworowymi.  Zaleca się ją również osobom zmagającym się z reumatyzmem, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

 

 Fotografia: pixaby.com

 

Czosnek niedźwiedzi od kuchni

 

To co wyróżnia ten czosnek od zwykłego, to brak charakterystycznego posmaku po jego spożyciu. Każdy kto lubi intensywny aromat czosnku, ale już niekoniecznie to co po nim zostaje w ustach, na pewno będzie zadowolony. Jeśli chodzi o zastosowanie czosnku, to tutaj spectrum możliwości jest naprawdę duże. Czosnek niedźwiedzi możemy traktować jako dodatek do dań, ale również jako ich składnik bazowy. W ten sposób może powstać zupa krem czy czosnkowe pesto, na wzór tego z bazylii, które również przyciąga swoim pięknym, wyraziście zielonym kolorem. Czosnkiem niedźwiedzim możemy również zastąpić szpinak w wielu daniach. Jedną z propozycji, jest mięsna rolada nadziewana naszym głównym bohaterem. Warto również przygotować dip z dodatkiem liści czosnku niedźwiedziego, dzięki temu uzyskamy zielony kolor naszego sosu. Inną z opcji jest dodawanie go do różnego rodzaju past, np. jajecznej czy makaronów. W przypadku serwowania go na gorąco należy dodać go do dania pod sam koniec przygotowywania, aby nie stracił swoich właściwości. Na zimno doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek. Czosnek niedźwiedzi stosujemy "na świeżo" na wiosnę, później kiedy nie mamy już takiej możliwości możemy sięgać po nasze zapasy w postaci mrożonek bądź ususzonych liści. Innym wariantem jest przygotowanie wcześniej wymienionego pesto do słoiczków.

 

 Fotografia: pixaby.com

 

Uprawa

 

Czosnek niedźwiedzi licznie występuje w lasach liściastych, jednak jest on pod częściową ochroną i figuruje na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski, dlatego nie należy go zrywać. Możemy go jednak kupić na targach, wtedy pochodzi z plantacji, bądź możemy go samodzielnie uprawiać w ogrodzie. Sadzonki bądź cebulki znajdziemy w sklepach ogrodniczych. Jeśli chodzi o warunki, to roślina ta preferuje stanowiska cieniste lub półcieniste. Do tego zaleca się, aby gleba, na której będziemy go uprawiać była żyzna, o lekko zasadowym odczynie pH. W naturalnym środowisku czosnek rośnie w lasach, zwłaszcza bukowych, dlatego w naszych ogrodach, również warto go posadzić w okolicy drzew, które będą mu dawać cień. Na szczęście roślina jest w miarę odporna na mrozy. Niestety jest to bylina krótkowieczna, ale powinna się rozrastać z cebulek i nasion, stąd też wystarczy ją raz posadzić, aby cieszyć się zbiorem. Cebulki wysadzamy do grunty pod koniec lata, natomiast nasiona wysiewamy późną jesienią. Czosnek nie tylko możemy wykorzystywać w kuchni, ale w naszym ogrodzie będzie stanowił ozdobę, ponieważ ma całkiem ładne, białe kwiatki, jednak kiedy przekwitnie, znika jego część naziemna, dlatego warto wcześniej zrobić zapasy. W formie suszonej znajdziemy go w wielu zielarniach.

 

 

 Fotografia: pixaby.com

 

Zobacz także: Domowy zielnik: jakie zioła uprawiać w domu i jak o nie dbać?

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska