Co na grilla? Proste przepisy na wegańskiego dania

 

Przed nami sezon grillowy. Wielu z nas zakasuje rękawy, bo grill to świetna okazja to wspólnego świętowania. Na ruszt warto wrzucić też roślinną propozycję potraw.

Wydawać by się mogło, że na grillu podaje się tylko mięso. Nic bardziej mylnego, roślinożercy też mają swoje patenty na dania z rusztu. Są proste w wykonaniu, smakują niebiańsko i co najważniejsze dają uczucie sytości, a przy tym są małokaloryczne.


Grillowane warzywa i owoce
 

Warzywa w każdej postaci są zdrową dawką witamin i niezbędnych składników. W wersji grillowanej również smakują wyśmienicie. Cukinia, papryka, bakłażan  wystarczy pokroić w plastry i wymieszać z przyprawami oraz octem balsamicznym lub oliwą z oliwek i tak wyłożyć na ruszt. Bataty również w tej wersji są idealną opcją na wegańskim grillu. Dodatkowo kultowy pieczony ziemniak z ogniska czy kukurydza to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Warzywa można marynować podobnie jak mięso. Dodając ulubione zioła, przyprawy, czy sos sojowy oraz mieszając z olejem, można je podać również w formie szaszłyków. Inną smaczną opcją jest też faszerowana papryka. Można wypełnić ją strączkami czy zbożami i innymi warzywami. Podobnie można zrobić z owocami. Na ruszt można wrzucić banana czy dodać ananasa do pieczonych warzyw. Urozmaici to nieco smak i doda potrawom oryginalności.

 Fotografia: pexels.com


Zobacz także: Nie dajcie się oszukać. Te produkty w rzeczywistości nie są wegańskie

 

Sałatki na grilla
 

Na każdym grillu znajdzie się sałatka. Najpopularniejszą jest oczywiście sałatka grecka, ale można trochę urozmaicić i podawać swoje autorskie wersje. Jest idealna jako zdrowa przekąska, również na wieczornej imprezie na świeżym powietrzu. Można ją podać w postaci owocowej lub warzywnej. Liście szpinaku, rukola, roszponka podane z kaszą lub ryżem na pewno zaspokoją uczucie sytości. Jako sos tradycyjnie sprawdzi się winegret. Dodatkowo sok z cytryny czy musztarda i danie na grilla gotowe. Taka micha sałaty na planowaną lub nieplanowaną imprezę to sprawdzony i szybki sposób wielu osób.

 Fotografia: pexels.com


Zobacz także: Czy wege znaczy drogo? Jak przejść na dietę wegańską i nie zbankrutować

 

Burgery w wersji wegańskiej
 

Burgery na grillu? Oczywiście! Wegańskie kotlety czy klopsiki to smaczny pomysł na urozmaicenie spotkania. Dodatkowo są bardzo proste w przygotowaniu. Ich składnikami głównymi są ciecierzyca, fasola lub marchewka czy kasza jaglana. Wystarczy przygotować kotlety wcześniej, a na grillu podpiec do zarumienienia. Następnie podawać z bułką lub kapuścianymi wrapami, warzywnymi dodatkami i ulubionym sosem.

Szparagi i awokado

 

Szparagi smakują zarówno w wersji „na surowo”, jak i jako przekąska między zabawą a innymi posiłkami. Można je również podawać w grillowanej wersji. Wystarczy wyłożyć je na ruszt i chwilkę odczekać. Można też szparagi owinąć w paski z cukinii. Awokado również można przygotować w oryginalny sposób. Po przekrojeniu i wyciągnięciu pestki środek należy wypełnić ulubionym smarowidłem lub innymi skrojonymi w kostkę warzywami. Tak podane grillowane danie nie tylko atrakcyjnie się prezentuje, ale i zachwyci podniebienie.

 Fotografia: pexels.com


Zobacz także: Czy wege znaczy drogo? Jak przejść na dietę wegańską i nie zbankrutować

 

Paluszki, nuggetsy, skrzydełka wegańskie

 

Do wykonania wegańskich grillowanych paluszków wystarczy fasola, tofu i pomidory. Warto skorzystać z przepisu, który podaje weganon. Są naprawdę proste w przygotowaniu i z pewnością szybko znikną z talerza. Jeśli chodzi o nuggetsy w zdrowej roślinnej wersji to bazą do ich przygotowania są pieczarki. Natomiast pieczone skrzydełka można przygotować z kalafiora. Są to proste przekąski, które zachwycą gości i odpowiednio nasycą ich żołądki. Dodatkowo podane w zdrowej roślinnej wersji, przekonają nie jednego, że grill może być kojarzony nie tylko z mięsem. Przepisy na nuggetsy oraz skrzydełka można znaleźć na stronie erVegan.

Wegańskie słodycze

 

Dla lubiących co nieco słodkiego z pomocą przyjdą desery w słoiku. Te dania są dobre nie tylko na grilla, ale także na piknik czy inny wypad. Pudding chia, jaglany budyń czy mus truskawkowy, urozmaicony musli, granolą czy kawałkami sezonowych owoców to strzał w dziesiątkę. A oprócz tego warto przygotować też owsiane batoniki czy ciasteczka. Dobrym wyjściem na grillu są też orzeźwiające soki, koktajle czy musy owocowe. Wystarczy je zblendować i przelać do kubków. Ten zdrowy napój zasmakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom.

 Fotografia: pexels.com

 

Zobacz także: Owoce sezonowe. Kiedy kupisz świeże owoce?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska