5 nieoczywistych przepisów na grilla

22/03/2020

 

Za nami pierwszy dzień wiosny, a to znaczy, że powoli zbliża się sezon grillowania. Niedługo majówka i każdy z nas powoli będzie wyciągał z garażu grilla, żeby cieszyć się pysznym posiłkiem na świeżym powietrzu. Standardowa kiełbasa, karkówka lub szaszłyki są oczywiście obowiązkowe, ale grill to nie tylko klasyka. Podpowiadamy 5 ciekawych przepisów na dania z grilla i dodatki do nich, które sprawdzą się idealnie w ciepłe dni.

Zanim jednak przejdziemy do samych przepisów, warto zastanowić się, co zrobić, żeby móc cieszyć się pysznym grillem i klimatem, który zazwyczaj mu towarzyszy, a do tego nie zanieczyszczać środowiska. Nie oszukujmy się bowiem, że klasyczny grill, czyli węgiel lub brykiet i podpałka nie wpływają korzystnie na ekologię. Teraz jednak mamy możliwość wybrania grilla gazowego, który sprawi, że będziemy cieszyć się pysznym smakiem grilla, a jednocześnie nie zanieczyścimy środowiska.

 

Oto 5 przepisów na pysznego grilla.

 

Amerykańskie żeberka BBQ

Amerykanie słyną z dań z grilla. Warto wziąć od nich przykład i przygotować pyszne żeberka BBQ, które w Stanach Zjednoczonych należą do klasyki, a u nas nadal rzadko są wybierane na grilla.

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych

  • Cebula

  • 2 łyżki ketchupu pikantnego

  • 2 łyżki miodu

  • 1 ząbek czosnku

  • Szczypta pieprzu cayenne

  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Żeberka należy przygotować dzień wcześniej. Układamy je w dużym garnku. Do tego wsypujemy posiekaną w pióra cebulę. Ketchup mieszamy z miodem, przyprawami i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Całość wlewamy do żeberek, mieszamy je, przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki. Następnego dnia wrzucamy na grilla i gotowe.

 

Pstrąg z ziołami (przepis na jedną porcję):

Ryby z grilla są równie pyszne jak mięso, albo nawet jeszcze lepsze. Żeby się jednak nie rozpadły podczas grillowania, należy przygotować je sposobem.

Składniki:

  • Pstrąg

  • 1 ząbek czosnku

  • Gałązka rozmarynu

  • Świeża szałwia

  • Sól, pieprz, oregano

  • Ćwiartka cytryny

  • 1 łyżeczka masła

  • Odrobina oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Pstrąga dokładnie myjemy i oczyszczamy z łusek. Następnie kładziemy go na folii aluminiowej. Z dwóch stron skraplamy go odrobinę oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy i posypujemy oregano. Do tego na wierzch kładziemy rozmaryn i szałwię. Całość zawijamy i kładziemy na grillu. Grillujemy około 20 minut. Gdy już będzie gotowy, wykładamy na talerz, kładziemy na wierzchu masło, żeby się rozpuściło i skrapiamy sokiem z cytryny.

 

Grillowane szparagi:

Choć grill kojarzy się przede wszystkim z mięsem, również weganie mogą się cieszyć jego pysznym smakiem. Obecnie jest wiele przepisów na warzywa z grilla. Cukinia, bakłażan, ziemniaki to już oczywiście klasyka, ale co powiecie na szparagi?

Składniki:

  • Pęczek szparagów (najlepiej białych)

  • 4 żółtka

  • 200 g masła

  • 3 łyżki wody

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • Łyżeczka parmezanu startego

  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szparagi podgotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 minuty. Następnie włóż je do wody z lodem na kolejne 3 minuty. Po wyjęciu wytrzyj je i wrzuć na ruszt. Grilluj z każdej strony, aż pojawią się na nich paski od rusztu. W międzyczasie przygotuj sos holenderski. Masło rozpuść w rondelku. Żółtka z dodatkiem wody i soku z cytryny ubij na parze (postaw miseczkę z nimi na garnku z wrzącą wodą). Gdy otrzymasz pianę z żółtek, stopniowo wlewaj do niej masło, cały czas mieszając, aż do powstania kremowego sosu. Polej nim szparagi i posyp parmezanem.

 

Sałatka do grilla:

Do każdego grilla, niezależnie od tego czy to kiełbasa, karkówka, czy krewetki, warto dodać sałatkę, która nada mu delikatności i orzeźwienia. Podpowiadamy przepis na prostą i szybką sałatkę, idealną na grilla w ciepły dzień.

Składniki:

  • Sałata lodowa

  • 2 pomidory

  • Świeży ogórek

  • 250 g sera feta

  • Sos vinegrette

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy, kroimy i łączymy ze sobą. Do tego dokładamy pokrojoną w kostkę fetę, polewamy sosem vinegrette i mieszamy.

 

Owoce z grilla

Na koniec coś, co może wam się wydawać dziwne, ale w końcu po każdym dobrym posiłku należy się deser. A taki także można zrobić z grilla!

Wystarczy, że przygotujesz sobie ulubione owoce, pokroisz je w kostkę lub plasterki, nałożysz na długie wykałaczki (jak do szaszłyków) i ugrillujesz. Jakie owoce nadają się na grilla?

  • Arbuzy

  • Ananasy

  • Pomarańcze

  • Banany

  • Gruszki

  • Brzoskwinie

Co ciekawe, owoce możecie też wykorzystać do stworzenia całych dań! Grzanki z grillowaną gruszką, szaszłyki z krewetek i pomarańczy (np. z dodatkiem chilli dla przełamania smaku) lub z kurczaka i ananasa. Wszystko zależy od twojej fantazji. A jeżeli chcesz pozostać przy owocach na deser – zgrilluj je, a następnie polej płynną czekoladą. Pycha!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska