3 biało-czerwone przekąski na mecz

 

Mecz to okazja, która wymaga odpowiedniej oprawy. Poza przygotowaniem do kibicowania w formie flag, szalików czy farbek do malowania twarzy należy również zadbać o oprawę kulinarną. Zamiast kupować gotowe przekąski, można przyrządzić coś samemu. Przygotowaliśmy dla Was propozycje trzech smacznych przekąsek, które doskonale sprawdzą się na meczach reprezentacji.

Podjadanie w czasie meczu to już chyba norma. Podczas spotkań w gronie znajomych i wspólnego kibicowania, warto zaserwować gościom coś innego, niż tylko gotowe przegryzki ze sklepu. Nie oszukujmy się, że mają one coś wspólnego ze zdrowiem. Aby jedzenie nie tylko smakowało, ale i wyglądało, można trochę poeksperymentować. W tym przypadku będą to przekąski z biało-czerwonym akcentem, które doskonale sprawdzą się podczas oglądania meczy polskiej reprezentacji na Mundialu.

 

Zobacz także: Przekąski – czy warto jeść miedzy posiłkami?

 

Biało-czerwone piłki

 

Składniki:

bułki w kształcie piłki z Biedronki

mozzarella

pomidor

bazylia

oliwa z oliwek

pieprz

 Fotografia: www.pixaby.com

 

Sposób przygotowania:

Rozkrój bułki i rozgrzej je na suchej patelni. Delikatnie skrop oliwą z oliwek. Połóż pokrojona w plasterki mozzarellę i pomidor. Oprósz pieprzem i udekoruj bazylią.

 

Zobacz także: Proste i szybkie przekąski na letnie dni

 

Paluszki z ciasta francuskiego

 

Składniki:

– na paluszki:

płat ciasta francuskiego

kminek, papryka, sezam

żółtko

 

– na dip jogurtowy:

jogurt grecki

świeże zioła

sok z cytryny

 

– na salsę pomidorową:

puszka pomidorów

1/4 zielonej papryki

cebula szarotka

2 łyżeczki marynowanej jalapeño

3 łyzki octu

2 łyżki cukry

łyżka mąki ziemniaczanej

ząbek czosnku

Fotografia: Agnieszka Tyburcza

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pokrój w cienkie paski. Posmaruj żółtkiem. Następnie cześć posyp kminkiem, a cześć papryką. Możesz te składniki zamienić innymi, które bardziej ci odpowiadają. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut. Podawaj z dipami. Na mecze reprezentacji polecamy biały jogurtowo-ziołowy i czerwoną salsę. Pierwszy z nich przygotuj z kilku łyżek jogurtu greckiego. Dodaj kilka kropel soku z cytryny. Dopraw pieprzem i dodaj posiekane świeże zioła (np. oregano, bazylię, czy natkę pietruszki). Salsę przygotuj z pomidorów z puszki, ćwiartki zielonej papryki, 2 łyżek posiekanej, marynowanej jalapeño, czosnku, 3 łyżek octu i 2 cukru. Podane składniki gotuj przez ok. 10 minut. Następnie dodaj posiekaną cebulę i gotuj jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Doprowadź do zagotowania. Zdejmij z kuchenki i ostudź.

 

Przepis na salsę inspirowany tym z: www.kwestiasmaku.com

 

Koreczki caprese

 

Składniki:

pomidorki koktajlowe

mozzarella (jedna duża lub małe kulki)

jabłko

listki świeżej bazylii

Fotografia: www.pixaby.com

 

Sposób przygotowania:

Mozzarellę pokrój w drobne kawałki lub po prostu użyj gotowych mini kulek. Na wykałaczkę nabijaj pomidorka koktajlowego, mozzarellę i listek bazylii. Czynność powtarzaj aż do wykończenia składników. Następnie koreczki nabijaj na jabłko, tak aby utworzyły coś na kształt jeża. Dzięki takiemu sposobowi podania, przekąska nie tylko dobrze smakuje, ale i ciekawie wygląda. 

 

Zobacz także: 3 przepisy na truskawki, które urozmaicą Twoją kuchnię

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska