Melisa lekarska – właściwości, przygotowanie

 

Melisa jest nam znana jako wspaniały środek relaksujący i uspokajający. Oprócz zastosowań lekarskich melisę wykorzystuje się również w kuchni jako dodatek do dań i deserów. Kiedy jesteśmy permanentne zirytowani, roślina ta również pomoże nam przebrnąć przez te trudne okresy.

Melisa lekarska – co to jest?
Rośnie dziko ona na terenach Afryki Północnej. Znana również pod nazwami takimi jak: rojownik, pszczelnik (pszczelarze chętnie wykorzystują melisę, żeby przyciągnąć pszczoły), cytrynowe ziele (ze względu na aromat). Ma białe lub żółtawe kwiaty oraz owalne liście, które wydzielają charakterystyczny aromat. Używana w ziołolecznictwie (górne części pędów z liśćmi).

 Fotografia: pixabay.com

 

Zobacz także: Pokrzywa – właściwości lecznicze, spożywanie

 

Melisa lekarska – właściwości lecznicze
Dzięki olejkom eterycznym pomaga obniżyć stres oraz rozdrażnienie, działa przy problemach ze snem i przy stanach lękowych. Może również przynieść ulgę przy bólach głowy. Napar z melisy zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, a więc ułatwia trawienie ciężkostrawnych posiłków. Pomaga również podczas kolki. Ponadto zmniejsza stężenie złego cholesterolu we krwi oraz wspomaga pracę wątroby. Kobiety w ciąży również mogą korzystać z melisy, aby złagodzić nieprzyjemne uczucie nudności. Melisa ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe  przyśpiesza proces gojenia się opryszczki, a stosowana jako płyn do przemywania jamy ustnej zachowa jej higienę. W przypadku ugryzień komarów i użądleń pszczół kilka kropel olejku złagodzi świąd. Melisa przeciwdziała przetłuszczaniu się włosów. Stosuje się ją w aromaterapii.

 Fotografia: pixabay.com

 

Zobacz także: Napary ziołowe, które czynią cuda

 

Melisa lekarska w domu
Oczywiście najlepsza jest melisa, którą wyhodujemy w domu. Sproszkowana forma tej rośliny zawiera niewiele tych dobroczynnych olejków eterycznych. 2 łyżki poszarpanych listków melisy zalać gorącą wodą i zaparzać około 15 minut. Zaleca się pić 1-2 szklanek naparu dziennie. Ceny melisy: suszona (ok.13 zł/100 g), olejek (ok. 16 zł/100 ml).

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska