
Sałatki są w modzie. Lekkie, niezbyt tuczące. I choć ta, której przygotowanie dziś Wam przedstawię, jest trochę bardziej kaloryczna, ma bardzo delikatny smak i sprawia wrażenie lekkości. Nie nada się na dietę, ale na imprezę, czy po prostu spotkanie z przyjaciółmi, na pewno.
Składniki (dla 4-6 osób):
1. Makaron ryżowy (można zastąpić po prostu ryżem, choć polecam wersję z makaronem, bo jest delikatniejszy).
2. 30 dag chudej szynki
3. 30 dag żółtego sera
4. Kukurydza
5. 1 surowy ogórek
6. Natka pietruszki
7. Majonez (można spróbować zastąpić dipem z jogurtu naturalnego, jeśli chcemy mniej kalorycznie)
Sposób przygotowania:
1. Przygotować makaron według tego, co jest napisane na opakowaniu. Większość się gotuje, choć ja ostatnio trafiłam na makaron ryżowy firmy TaoTao, który zalewało się na kilka minut wrzątkiem. Błyskawiczny!
2. Pozostałe składniki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do odcedzonego makaronu.
3. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Na koniec mieszamy z majonezem lub sosem.
Szybko i prosto, prawda? :)