Na toast i na zagrychę

 

Zastanówmy się, co jest przepisem na idealnego Sylwestra? Na pewno doborowe towarzystwo i dobra muzyka. My dołączymy do tego jeszcze dużo alkoholu, smaczne drinki i przekąski na zagrychę. Przedstawiamy Wam kilka pomysłów, co możecie przygotować, żeby zadowolić podniebienia i dusze swoich gości. 

Pomysły na sylwestrowe przekąski:

 

 

1. Koreczki

Imprezowy numer jeden. Idealnie sprawdzą się na szwedzkim stole, który jest standardem na imprezach-domówkach. Łatwo je wziąć do ręki, zjada się je na raz i stanowią doskonałą zagryzkę do kielicha polskiej czystej. Będą też pasować do drinków, które przedstawiamy Wam poniżej. 
Najwygodniejszą opcją na podanie koreczków jest postawienie na stole małych wykałaczek i wyłożonych na talerz pokrojonych składników. Zaoszczędzi nam to czasu na nabijanie składników na wykałaczki samemu, nie wspominając o trafieniu w gusta gości. Każdy z nas zna historię, kiedy to np. pary dzielą się składnikami z jednego koreczka, bo ten nie lubi cebulki, a inny oliwki. Gdy podamy wszystko osobno każdy będzie mógł skomponować swojego ulubionego koreczka.

Składniki, które warto podać:

1. Kabanosy (ja preferuję z chili)

2. Korniszony (mogą być też na ostro z chili lub zwyczajne ogórki konserwowe)

3. Pieczarki marynowane

4. Cebulki konserwowe

5. Oliwki (w opcji do żółtego sera lepiej zielone, gdy podajemy np. suszone pomidory lepiej postawmy na czarne)

6. Żółty ser – opcjonalnie, podobnie parówki czy suszone pomidory (koreczki mają to do siebie, że możemy podać ulubione składniki)

Tak naprawdę, w przypadku koreczków, najlepiej komponują się produkty konserwowe. Nie zapomnijcie podać wykałaczek! 

Jest też opcja dla wegetarian, którą ja osobiście uwielbiam: koreczki caprese. Wystarczy nabić na wykałaczkę kawałek mozzarelli, pomidorka koktajlowego i listek bazylii. 

 

2. Sałatka gyros

Sałateczkę każdy chętnie zje. Zwłaszcza treściwą, alkohol w końcu lubi porządne jedzenie. Dlatego też proponuję Wam sałatkę z kurczakiem i majonezem. Smakuje wybitnie, a przy okazji, ułożona warstwami, cieszy oko. 

Składniki:

1. Kapusta pekińska

2. Pierś z kurczaka (na więcej osób podwójna)

3. Przyprawa do gyrosa

4. Słoik ogórków konserwowych

5. Puszka kukurydzy

6. Cebula

7. Sos vinegrette

8. Majonez

9. Ketchup

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oleju oraz przyprawie do gyrosa. Odstawiamy na jakieś pół godziny. W międzyczasie myjemy i kroimy kapustę. Przygotowujemy sos vinegrette i mieszamy z nim kapustę. Zamarynowanego kurczaka smażymy bez dodatku oleju (już wcześniej był w nim obtoczony). Układamy najlepiej w przezroczystym naczyniu warstwami (można też pomieszać przed podaniem, jeśli nie dbamy o wygląd): kapusta, pierś z kurczaka, pokrojona cebula, pokrojone ogórki i kukurydza. Na wierzch wykładamy grubszą warstwę majonezu i całość polewamy odrobiną ketchupu. Mniam!

 

3. Nadziane krakersy

Słone przekąski są preferowane jako dodatek do alkoholu przez większość ludzi. Żeby jednak nie było tak standardowo – paluszki i krakersy, można je trochę urozmaicić.

Składniki:

1. Paczka lub dwie krakersów (w zależności od liczby osób)

2. Suszone pomidory 

3. Jogurt naturalny najlepiej grecki (nie musi być grecki, ale powinien być gęsty, dlatego on będzie najlepszą opcją)

4. Zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Do miski wlewamy jogurt i posiekane pomidory. Wszystko razem blendujemy. Gotowy sos przyprawiamy ziołami i mieszamy. Na półmisek wykładamy krakersy jeden obok drugiego. Na nie nakładamy przygotowaną pastę. Możemy je tak zostawić lub stworzyć mini kanapeczki przykrywając jeszcze jednym krakersem. 

 

4. Zawijaski

Ta zagadkowa nazwa to nic innego jak proste roladki z szynki lub sera żółtego. W zależności od tego co preferujemy.
Składniki na opcję szynkową:

1. Szynka w plasterkach

2. Twarożek chrzanowy

Plasterek szynki smarujemy twarożkiem i zwijamy. Składniki razem powinny nam się idealnie skleić.

Składniki na opcję serową:

1. Ser żółty

2. Jajka

3. Majonez
4. Szczypiorek

Jajka gotujemy na twardo. Po ostygnięciu drobno siekamy i łączymy z majonezem, żeby stworzyć pastę. Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Gotową pastę nakładamy na plasterki sera i zwijamy. Ser jest dość sztywny, dlatego warto zostawić sobie trochę szczypiorku i zawinąć nim roladki.

 

5. Sosy do przekąsek

Robisz kanapki, zapiekanki, a może podajesz tylko koreczki i chipsy? Co za różnica! Każdy z tych sosów idealnie nadaje się jako dodatek do wszystkich tych pyszności.

Baza do każdego z sosów:

Jogurt naturalny łączymy z majonezem w proporcjach 1:1 (łyżka jogurtu i łyżka majonezu). Ja na większą imprezę na ogół daję ok. 5 łyżek.

1. Sos czosnkowy:

Do przygotowanej bazy dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku (też ok. 5, ale ja daję na ogół na smak – każdy z nas lubi inną moc). Przygotowany sos solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wszystko razem mieszamy.

2. Sos curry:

Do bazy wsypujemy odrobinę curry (ma dość mocny smak, więc nie za dużo, ale jest to jedyny składnik, więc też nie za mało). 

3. Sos awokado:

Dojrzałe awokado obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wsypujemy do bazy i blendujemy. Dodajemy odrobinę soku z limonki, pieprz i szczyptę chili dla przebicia smaku ostrością (może być też ostra papryka). 

 

Pomysły na sylwestrowe drinki:

 

1. Mojito

Jest to jeden z najbardziej znanych, jednocześnie najprostszych drinków, podawanych w niemal każdym barze. Lekkie połączenie świeżości, goryczki rumu i cytrusów to idealny start imprezy. Z racji charakteru tego drinka – najważniejsze jest to, by zadbać o świeżość używanych składników.

Potrzebujemy:

1 limonki

świeżej mięty

łyżeczkę cukru

50 ml białego rumu

lodu

wody gazowanej

 

Odcinamy końcówki limonki i tniemy ją na ćwiartki. Wrzucamy do szklanki razem z listkami mięty, kruszonym lodem i cukrem. Rozgniatamy całą zawartość. Mięta w obecności lodu uwalnia więcej aromatu. Dolewamy rum i wodę gazowaną, zależnie od tego jak mocne mojito preferujemy.

 

2. Margerita

Klasyczny drink na bazie tequili. Opcja dla osób, które nie lubią świeżych drinków jak nasza poprzednia propozycja. Owoce, tequila, likier. Balans słodyczy, goryczy alkoholu i kwaśnego smaku limonki.

Potrzebujemy:

cukru

limonki (w tym 20 ml soku do drinka)

lodu

50 ml tequili

20 ml likieru pomarańczowego

shakera

 

Po krawędzi naczynia przesuwamy połówkę limonki, po czym zanurzamy je w cukrze. Zapewni nam to efektowne podanie drinka, takie jak w każdym porządnym barze.

Do shakera wlewamy likier, sok z limonki i tequilę, dodajemy lód. Wstrząsamy i gotowe.

 

3. Long Island Iced Tea

Nazwa tego drinka może być myląca – wcale nie zawiera on mrożonej herbaty. Biały rum, tequila, gin i wódka – wszystko to w małych ilościach. Alkohol ten przełamano likierem pomarańczowym, cytryną i odrobiną coli. Dzięki temu każdy może stworzyć swój własny drink z Long Island, zmieniając proporcje według własnych preferencji.

Potrzebujemy:

15 ml białego rumu

15 ml tequili (najlepiej białej/czystej)

15 ml ginu

15 ml wódki

15 ml likieru pomarańczowego

25 ml soku cytrynowego

shakera

coli

 

Wlewamy alkohol do shakera, zasypujemy lodem i wstrząsamy. Odsączamy, by lód zbytnio nie rozcieńczył drinka. Do wysokiego naczynia wsypujemy lód, wlewamy colę. Ilość coli będzie zależała od naszych preferencji. Do powierzchni coli przykładamy łyżeczkę i wlewamy ostrożnie alkohol tak, by uderzał wyłącznie w jej powierzchnię. Dzięki temu nie połaczy się on z colą. Możemy wykończyć drinka cytryną bądź limonką. Proste proporcje alkoholu pozwalają dopasować go do własnych upodobań.

 

4. Old fashioned

Impreza dobiega końca, goście wykruszają się. Ostatnie fajerwerki gasną na niebie. Czas na chwilę dla siebie. To pora na poważniejszego, cięższego drinka na zakończenie roku. Old fashioned to drink na bazie whiskey z nutą skórki pomarańczowej, która wzbogaca goryczkę alkoholu z niezłym twistem w postaci cukru i bitteru.

Potrzebujemy:

łyżka drobnego cukru

ulubionego bitteru

50 ml szkockiej

lodu

skórki z pomarańczy

 

Do szklanki wsypujemy cukier, dajemy kilka kropel bitteru i dodajemy odrobinę whiskey – tyle, by cukier się rozpuścił. Dodajemy naprzemiennie lód i whiskey, stopniowo obniżając temperaturę drinka. Jest to swego rodzaju rytuał, podobny do palenia cygara – należy uzyskać odpowiedni balans pomiędzy lodem a mocnym smakiem szkockiej. Ocieramy świeżą skórkę pomarańczy o krawędź szklanki, skręcamy ją i wkładamy do szklanki. Nada ona egzotycznego aromatu, wzbogacając smak bitteru.

 

5. Bloody Mary

Na kaca czasem pomóc może wyłącznie alkohol. Jak to się zwykło mawiać w naszym kraju: „Klin zwalczać klinem”. Oto drink, który zawiera niewielką ilość alkoholu, jednocześnie składając się z soku pomidorowego bogatego w potas, który niweluje efekt „kary” za wczorajszą imprezę. Jest to przepis, którego wersji istnieje tyle, co barów, w których go podają.

Potrzebujemy:

wódki – od 20 do 40 ml

80 ml soku pomidorowego

łyżeczki soku z cytryny

sosu Worcestershire

soli, pieprzu

soli selerowej

lodu

Opcjonalnie:

tabasco

zwykłą wódkę można zastąpić wódką jalapeno

sos BBQ – niezły twist dla jego wielbicieli

pieprz cayenne

 

Do szklanki wrzucamy lód, wlewamy wódkę, sok pomidorowy, dodajemy przyprawy, mieszamy. Możemy sok dodawać partiami, by łatwiej było mieszać. Do ozdoby możemy użyć selera naciowego. Drink prosty, nie wymagający żadnych skomplikowanych czynności – w sam raz na dzień, w którym nawet kot chodzi za głośno.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska