Boże Narodzenie - kompendium świąteczne

 

Świętom Bożego Narodzenia każdego roku towarzyszy magia. Cała rodzina zasiada przy wigilijnym stole, łamie się opłatkiem i spożywa dwanaście postnych potraw. Wszystko to w oprawie migoczących na choince lampek, śpiewania kolęd oraz Gwiazdora obsypującego nas prezentami. Najważniejszym punktem tych świąt jest miłość unosząca się w powietrzu i dobroć płynąca z naszych serc. Nie ma nic piękniejszego niż uśmiech najbliższej osoby. Przygotowanie tych świąt jednak nie należy do łatwych i trzeba się trochę natrudzić. Postaram się podpowiedzieć kilka pomysłów, żeby Wam to ułatwić.

Ozdoby świąteczne

 

Warto zadbać, żeby nasza choinka była wyjątkowa, ale jeszcze istotniejsza jest wyjątkowa atmosfera przy jej ubieraniu. Wówczas będzie ona stanowiła najpiękniejszą ozdobę świąteczną. Drzewko może być żywe lub sztuczne, w zależności od upodobań. Każde będzie wyjątkowe, jeśli tylko włożymy serce w jego przystrojenie. W moim domu od zawsze  dekoruję choinkę z tatą. To już taka nasza mała tradycja. W tle puszczamy kolędy i pastorałki, które wspólnie śpiewamy podczas ubierania drzewka. Tata zawiesza na czubku wielką gwiazdę i trochę niżej kometę świecącą białym światłem. Do tego miliony lampeczek, które różnymi kolorami będą rozświetlały nam zimowe wieczory. Następnie wyciągamy z pudeł przeróżne bombki. Uwielbiam, kiedy choinka nie jest jednolita. Każda z naszych ozdób ma swoją historię. Są bombki, które rodzice dostali po ślubie od babci i dziadka, jest kilka, które sama dekorowałam w przedszkolu i szkole podstawowej. Są też te nowsze, które również zachwycają. W połączeniu tworzą coś wyjątkowego, co nie przypomina wystawy sklepowej, a ma swój klimat i przede wszystkim duszę. Na koniec puste miejsca w głębi choinki wypełniamy łańcuchami w kolorze złota i srebra, ale im więcej kolorów tym lepiej, bowiem choinka powinna być kolorowa. Spróbuj razem ze swoimi dziećmi lub rodzeństwem przygotować świąteczny łańcuch choinkowy – przecież wszyscy je robiliśmy w dzieciństwie – przypomnij sobie, ile to sprawiało Ci frajdy. Jest wiele sposobów na robienie ozdób choinkowych własnoręcznie. Możesz powiesić cukierki na nitkach i zapewniam, że do świąt zostaną same papierki. Możesz również pomalować sprayem lub farbą jabłka i orzechy – będą stanowiły oryginalną dekorację.

 

Choinka to jedno, ale warto udekorować różne kąty w domu, żeby poczuć ten świąteczny klimat. Mam dla Was kilka propozycji na szybkie i łatwe w wykonaniu dekoracje.

  1. Pokrój pomarańczę w plastry i nadziej ją goździkami. Oświetlone choinką i światłem świec wyglądają obłędnie, a jak pachną!

  2. Skończyły Ci się ogórki lub wyjadłeś cały dżem ze słoika? Wystarczy, że go umyjesz, dokładnie wysuszysz i masz podstawę do naszej dekoracji. Zawiąż na nim wstążeczkę lub przyczep kokardkę i masz gotowy lampion, do którego wystarczy włożyć małą świeczkę.

  3. Co roku dostajesz rózgę od Mikołaja? Chomikujesz je w szafkach lub piwnicy, a możesz je również wykorzystać jako bukiet, zamiast kwiatów. W wazonie będą się doskonale komponować z choinką.

  4. Spędzasz czas ze swoimi dziećmi? Może razem zadbacie o świąteczny klimat w domu? Na pewno sprawi to wiele frajdy zarówno młodszym jak i starszym. Weźcie plastelinę/modelinę i przygotujcie świąteczne figurki, które później powiesicie na choince lub postawicie na komodzie.

  5. Jeśli nie masz czasu przygotowywać własnoręcznych dekoracji, sklepy oferują ich całą gamę. Świecący renifer na balkon, piernikowy domek, a może wianek z jemioły na drzwi? Do wyboru, do koloru.

  6. No i oczywiście nie zapomnijmy o najważniejszym. Lampki, dużo lampek. I jeszcze więcej! Na choince, w pokoju, na oknie, domu, czy balkonie. Niech te święta będą kolorowe i świecące.

 fot. Alicja Tarnowska

 

Dekoracja stołu świątecznego

 

Ubieranie choinki to dopiero początek świętowania. Prawdziwy klimat czuć, kiedy z kuchni  ulatniają się piękne zapachy, a my możemy udekorować stół, przy którym zasiądzie cała nasza rodzina. Na początek obrus, który powinien mieć kolor śnieżnej bieli. Wigilia zwiastuje bowiem narodziny Jezusa. Biel kojarzy się z czystością, niewinnością i nadzieją. Złoto i burgund to kolory, które zawsze dodadzą elegancji naszemu stołowi. Są szlachetne, dostojne, pasujące do późnej pory wieczerzy. Na naszym stole obowiązkowo powinny znaleźć się świece i serwetki w tym kolorze. Zastawa niech będzie zwykła, klasyczna, w takim kolorze, w jakim posiadacie. Najlepiej, gdyby była ona jednolita, nie pstrokata. Przy każdym nakryciu warto postawić jakąś drobnostkę, np. aniołka ze słomy, albo własnoręcznie wykonane pierniczki (przepis na nie znajdziecie TUTAJ).

 

Od zawsze wiadomo, że podczas jedzenia wszystkie nasze zmysły powinny być zaspokojone. Pamiętajcie zatem, żeby podczas kolacji w tle unosiły się dźwięki kolęd. Warto jednak zadbać również o ładny zapach. W przypadku żywej choinki samo drzewko powinno załatwić sprawę. Jeśli macie sztuczną choinkę warto zaopatrzyć się w gałązki świerka, jodły, sosny, czy daglezji. Połóżcie je nieopodal stołu, wówczas po pokoju rozejdzie się przyjemny zapach. Oczywiście nie możemy zapomnieć o opłatku. Powinien on zajmować centralne miejsce na stole wigilijnym. Mały talerzyk przykryjcie białą serwetką, na nią wyłóżcie odrobinę sianka, a na wierzchu niech leży opłatek, którym przed wieczerzą połamiemy się z najbliższymi. Nie zapomnijcie o dodatkowym nakryciu dla niespodziewanego gościa. W ten sposób wspomnimy też bliskich, których nie ma już wśród nas.

 

Jeśli chodzi o kolejne dni świąteczne warto dopasować ubiór stołu do pory, podczas której odbędzie się uczta. Zazwyczaj jest to dzień. Warto więc, żeby nasz stół symbolizował zimę, którą miejmy nadzieję ujrzymy również za oknem. Śnieżnobiały obrus, a do tego srebrne lub kobaltowe ozdoby będą wyglądać elegancko.

 

 fot. Katarzyna Leszczyńska

 

Bożonarodzeniowe przepisy

 

Potrawy wigilijne różnią się w zależności od regionu, tradycji i kultury. Główną potrawą wigilijnej wieczerzy są śledzie, które w większości domów podaje się na samym początku. W dzisiejszych czasach często odchodzi się od tradycji. U mnie w domu mama wciąż robi śledzie w oleju i rolmopsy. Ja dodatkowo przygotuję śledzie „w sianku”, a moja siostra po diabelsku z papryczką chili.

 

Następnym daniem będzie barszcz z uszkami. Lepienie uszek może być niezwykłą przygodą, warto zaangażować w nią całą rodzinę. A jeśli chodzi o barszcz – mój tata gotuje najlepszy na świecie, ale możecie spróbować mu dorównać. W innych regionach podaje się też barszcz z białą fasolą, zupę grzybową, rybną, a nawet migdałową.

 

Bardzo istotną potrawą w mojej rodzinie jest kapusta wigilijna z ziemniakami. Do kapusty tata nie da się nikomu dotknąć, on jest mistrzem w jej przygotowywaniu. Na stole wigilijnym powinny pojawić się też pierogi z kapustą i grzybami. Oczywiście najlepiej te robione własnoręcznie, nic bowiem nie smakuje tak jak potrawy przygotowywane od początku samemu. Często na stole wigilijnym pojawia się groch z kapustą, gołąbki z kaszą i sosem grzybowym, czy kluski z makiem.

 

Bardzo znaną podczas tych świąt potrawą jest kutia. Co to takiego? Otóż kutia ma swoje korzenie w dawnej polskiej kuchni kresowej. Dlatego tak niezwykle popularna jest na Białostocczyźnie oraz Lubelszczyźnie. Obecnie jest to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej oraz litewskiej. Jest to pszenica lub kasza, zazwyczaj przyrządzana na słodko, z dodatkiem miodu i bakalii.

 

Królem Wigilii jest oczywiście karp w przeróżnej postaci. Począwszy od klasyki, czyli zwyczajnie smażony, przez pieczonego, a także w galarecie lub z różnymi dodatkami, np. warzywami, czy nawet orzechami. Naszym daniom zawsze powinien towarzyszyć tzw. „susz”, czyli kompot z suszonych owoców.

 

Wigilijna kolacja powinna zakończyć się oczywiście na słodko. Trudno wyobrazić sobie tę wieczerzę bez tradycyjnej strucli, zrobionej z ciasta drożdżowego. Moja mama zawsze przygotowuje wielosmakowe: z marmoladą, orzechami, a także makiem. Wszystko jednak zależy od upodobań. Klasyczny jest oczywiście makowiec. Możecie spróbować wykonać tort makowy z konfiturą pomarańczową i serkiem mascarpone – ja już próbowałam i był naprawdę smaczny, a z całą pewnością oryginalny.

 

Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obyć bez piernika, a przede wszystkim drobnych pierniczków. W niektórych regionach podaje się również pyszne, puszyste racuchy. Coraz częściej panie domu łączą tradycyjne smaki i zapachy świąt z oryginalnymi formami. Ja na przykład w tym roku podam muffiny cynamonowe z konfiturą z pomarańczy.

 

Kolejne dni świąt to oczywiście to, na co mają ochotę domownicy. Można dojadać wigilijne potrawy, można natomiast pichcić na nowo (a naprawdę warto, bo gotowanie dla najbliższych przynosi dużo frajdy). U mnie w domu w tym roku królować będzie indyk, którego mięso jest lekkie i bardzo smaczne. Polecam też kaczkę w buraczkach, czy gęś z sosem żurawinowym. Oczywiście obiad w polskim domu nie może obejść się bez zupy. U mnie tradycją jest rosół. Osobiście wolę jednak prawdziwy, pachnący żur (który niestety kojarzy się bardziej z Wielkanocą).

 

W pierwszy i drugi dzień świąt nie obchodzą nas już żadne ograniczenia. Niech na naszym stole znajdą się zatem pyszne i zdrowe sałatki, pieczona wędlina i świeży chleb. Na deser oczywiście standardowo ciasto. Klasyką jest sernik, który można robić na miliony sposobów. Polecam też murzynka, który u mnie w domu towarzyszy wszystkim możliwym okazjom. Może jakiś torcik? Wszystko zależy od Waszej kreatywności.

 

Kilka przepisów na świąteczne potrawy (wszystkie w proporcjach dla całej rodziny):

 

 

Śledzie „w sianku”
(tym razem nie pod pierzynką, najłatwiejsze do wykonania)

 

 

 

Składniki:

  1. Śledzie przygotowane w zalewie z cebulką (najlepiej robione samemu)

  2. 30-50 dag żółtego sera (w zależności od ilości śledzi i liczby naszych gości)

  3. Majonez

Sposób przygotowania:

  1. Na półmisku układamy połówkami płaty śledziowe. Połówkami dlatego, żeby nie były zbyt długie i nie ciągnęły się podczas nakładania. Jeśli masz już wcześniej przygotowane małe kawałki układaj je w całości.

  2. Na wierzch śledzi wykładamy warstwę majonezu, żeby pokryła śledzie i wyglądała jak śnieg. Nie może być jednak zbyt gruba, żeby nie zabiła smaku.

  3. Całość posypujemy startym żółtym serem. Łatwizna, prawda? 

Barszcz czerwony
(przepis zaczerpnięty z książki Bożeny Dykiel "Udane przyjęcia")

 

 

 

Składniki:

  1. 1 kg małych buraków ćwikłowych

  2. 10 dag cukru

  3. Sól

  4. Piętka chleba razowego

  5. Sól z cytryny

  6. Po 3 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu

  7. Liść laurowy

Sposób przygotowania:

  1. Żeby wyrobić się przed wigilią powinieneś już dziś nastawić zakwas (jest to ostatni dzwonek). Do naczynia wkładamy pokrojone w plastry buraki i cebulę, dodajemy przyprawy, piętkę chleba, wlewamy przegotowaną letnią wodę, przykrywamy naczynie gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce.

  2. Przed samym podaniem odcedzamy zakwas, dolewamy wodę i mocno podgrzewamy (nie gotujemy). Dodajemy sok z cytryny, sól i cukier. Jeżeli barszcz straci kolor, możemy utrzeć 1 małego buraka wprost do garnka.

  3. Gotowym barszczem zalewamy ciepłe uszka (wcześniej przygotowane oczywiście przez nas samych).

Rybna sałatka w papryce
(idealna na ciepło oraz na zimno)

 fot. Katarzyna Leszczyńska

 

Składniki:

  1. 1 kg filetów z miruny

  2. Papryki: 2 czerwone, 2 zielone i 2 żółte

  3. 1 duży ketchup pikantny

  4. 1 puszka ananasów

  5. 3 cebule

Sposób przygotowania:

  1. Rybę kroimy w paski (2-3 cm) i obtaczamy w panierce (jajko z solą i pieprzem, bułka tarta).

  2. Smażymy rybę i odkładamy do małego garnuszka.

  3. Papryki i cebule kroimy i dusimy w małej ilości oleju.

  4. Po zeszkleniu warzyw dodajemy pokrojone w słupki ananasy i zaprawiamy wszystko ketchupem, a następnie razem dusimy.

  5. Układamy w dużym naczyniu żaroodpornym warstwowo: warzywa-ryba-warzywa-ryba-warzywa.

Muffiny cynamonowe z konfiturą pomarańczową

 

 fot. Katarzyna Leszczyńska

 

Składniki (na 12 muffinów):

  1. 13 łyżek mąki tortowej

  2. 13 łyżek mleka

  3. 200 g margaryny

  4. 6 łyżek cukru

  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  6. ½ łyżeczki imbiru

  7. 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw w misce łączymy wszystkie suche składniki.

  2. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy.

  3. Do wymieszanych wcześniej składników dodajemy mleko i margarynę.

  4. Ciasto wlewamy do foremek na muffiny (do około połowy). Na wierzch dajemy odrobinę konfitury (przepis na nią znajdziesz TUTAJ).

  5. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut – w zależności od piekarnika. Najlepiej sprawdzić długą wykałaczką, czy są gotowe. Jeśli będą ciasto nie będzie się do niej przyklejać.

  6. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwi od piekarnika i zostawiamy muffiny w środku do wystygnięcia.

  7. Gotowe muffiny można posypać cukrem pudrem.

Sernik migdałowy
(unowocześniona klasyka)

 

Składniki:

  1. 80 dag twarogu mielonego

  2. 1 szklanka cukru

  3. 130 dag margaryny

  4. 5 jajek

  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  6. 1 szczypta sody oczyszczonej

  7. 1 duży budyń o smaku migdałowym (ewentualnie można go zastąpić śmietankowym)

  8. 2-3 opakowania herbatników kakaowych

  9. Płatki migdałowe (do posypania wierzchu)

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, natomiast żółtka osobno ubijamy z połową ½ szklanki cukru.

  3. Twaróg mieszamy dokładnie z cukrem i budyniem. Dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę i dalej ubijamy.

  4. Stopniowo dodajemy ubite z cukrem żółtka oraz margarynę. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy je z masą.

  5. Formę wykładamy herbatnikami i wylewamy na nie masę serową.

  6. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170-180 stopni.

  7. Po upieczeniu sernik posypujemy płatkami migdałowymi.

Tagi

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska