Świąteczna konfitura z pomarańczy

Święta Bożego Narodzenia nadchodzą wielkimi krokami. Czas, kiedy będziemy mogli spotkać się z najbliższymi. Czas pełen magicznych widoków, ale również zapachów. Jednym z nich jest zapach choinki, ale drugim ten unoszący się w domu podczas przygotowań, dochodzący z kuchni, potraw i pieczonych ciast.

Nieodłącznym elementem świąt są pomarańcze oraz przyprawy korzenne. Jest to zapach, który może towarzyszyć zarówno grzanym napojom, jak i pysznym wypiekom. Dziś pokażę Wam jak w szybki sposób przygotować konfiturę z pomarańczy, która idealnie nada się jako dodatek do różnych ciast i ciasteczek.

 

Składniki na dwa słoiki:

  1. 6 pomarańczy

  2. 2 cm korzenia imbiru

  3. 15 łyżek cukru (najlepiej trzcinowego, ale biały też jest ok)

  4. Szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

  1. Z dwóch pomarańczy zetrzeć skórkę. Resztę dokładnie obrać.

  2. Pokroić je w drobną kostkę.

  3. Pomarańcze wraz z cukrem i wodą zagotować.

  4. Dodać skórkę i starty imbir.

  5. Wszystko zblendować na gładką masę i jeszcze raz zagotować.

  6. Gorący wywar wlać do słoików i mocno dokręcić. Można je postawić do góry dnem, żeby się dobrze zapasteryzowały.

  7. Po ostygnięciu włożyć do lodówki.

 

Nic prostszego, prawda? Przygotowanie konfitury zajmuje dosłownie chwilę, a mamy wspaniały dodatek świąteczny. Ja planuję wykorzystać ją do muffinek i tortu makowego, na które podam Wam wkrótce przepisy.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska