Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmiatanowo-serowym

Uwielbiam makarony. Mogłabym je jeść pod każdą postacią – zapiekane, gotowane, na słodko, słono, kwaśno… Dlatego też, kiedy nie mam pomysłu na obiad, bez zastanowienia wiem, że zrobię coś, do czego wykorzystam makaron.

Tak było również ostatnio. Potrzebowałam pomysłu na obiad, który będę mogła zrobić szybko, a będzie zaspokajał moje kubki smakowe. Poszłam do sklepu i zaczęłam sięgać po kolejne produkty. Najpierw wzięłam makaron. Wybrałam ten razowy – po pierwsze, jest idealny dla osób, które są na diecie (a #fitlistopad zobowiązuje), po drugie, ma wyrazistszy smak, dzięki czemu nie jest jedynie podkładką dla innych składników.

 

Kiedy zakończyłam wybór makaronu przyszła kolej na podstawowy składnik w moim menu – mięso. W zasadzie przepis ten można wykonać również w wersji wegetariańskiej. Ja jednak jestem niezwykle mięsożerna, więc polecam pierwszy wariant. Postawiłam na kurczaka – szybko się go przyrządza, pasuje do większości sosów (chyba, że jest to bolognese). W zasadzie makaron plus kurczak zawsze stanowią dobre połączenie.

 

Przeszłam do stoiska z warzywami. Na ogół sięgam po cukinię, brokuł, pomidory. Tym razem miałam ochotę na coś innego i choć nie przepadam za grzybami, wybrałam pieczarki. No i zaczęłam się zastanawiać, co będzie do nich pasować. Stanęło na sosie śmietanowo-serowym. Dokupiłam zatem śmietanę i ser fetę (żeby nie dosalać już produktów).

 

Dodatkowo do dania będziemy potrzebować: przyprawy według uznania (pieprz, papryka słodka i słona, zioła prowansalskie, kurkuma) oraz odrobinę masła i oliwy.

 

Sposób przygotowania:

  1. Wstaw wodę na makaron. Kiedy będzie się gotować dosyp odrobinę soli i wsyp makaron. Gotuj według czasu podanego na opakowaniu.

  2. Kurczaka pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Wsyp kurczaka, dopraw go ostrą i słodką papryką, odrobiną kurkumy (jest bardzo zdrowa) i ziołami prowansalskimi.

  3. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój (najlepiej w plasterki). Wsyp je na patelnię do podsmażonego kurczaka i dodaj odrobinę masła. Grzyby bardzo lubią masło. Dodaj odrobinę pieprzu do smaku.

  4. Po skurczeniu się pieczarek wlej do środka śmietanę. Dokładnie wszystko wymieszaj i zagotuj.

  5. Na końcu smażenia dodaj pokrojoną w kostkę fetę. Spróbuj swojego dania. Jeśli jest za mało słone – dosól. Powinna jednak wystarczyć słoność fety, która rozejdzie się po całym daniu.

  6. Przygotowany sos podsmaż z ugotowanym makaronem.

Danie wykonuje się bardzo szybko. Mogę też zapewnić, że jest pyszne. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska